Još malo o prisvojnim pridevima

Kada pitam učenike u 5. razredu šta znaju o pisanju prisvojnih prideva, svi izdeklamuju, kao po komandi, sledeću definiciju: Prisvojni pridevi koji seu nastali od vlastitih imenica pišu se velikim početnim slovom ako se završavaju na –OV, –EV i –IN. A, ako se završavaju na –SKI, –ŠKI i –ČKI pišu se malim početnim slovom. Bravo, deco, sve ste nabubali napamet i bla, bla, bla…..A, kako onda toliko grešaka pri pisanju istih?!

E, pa baš zato što ste nabubali napamet. Niko, ali slovima i brojem NIKO, ne razmišlja o tome da pridev ima 3 roda i da se menja po padežima u jednini i množini. Dakle 3 roda puta 14 padežnih nastavaka, pa matematičari neka izračunaju koliko je to završetaka. Šta hoću da vas naučim?1606941_776424195720045_1395684986_n

Ovo: ako imamo recimo pridev beogradski, svi će znati da se piše malim slovom zbog ovog- SKI na kraju. A, šta ako imamo primer beogradsko proleće, u beogradskom parku, šetam beogradskim ulicama i razgovaram sa beogradskom decom? I to, svakako,  ide malim početnim slovom jer je to isti onaj nastavak –SKI samo u drugom rodu ili padežu. Dale, ako niste sigurni,  stavite pridev uz imenicu muškog roda  ( najsigurnija je čovek)  i dobićete svoj famozni nastavak koji ste tako lepo izdeklamovali na početku….

Dakle, biće sve malim početnim slovom: milanovačka škola, niško razigravanje, novosadska jesen, u borskoj školi…. jer svi ovi pridevi u nominativu jednine muškog roda imaju one famozne nastavke sa početka teksta.

Ostavite komentar

Objavljeno pod Gradivo od 5 - 8. razreda

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s